Fortnite: #somsmoetjeprincipesevenloslaten.

img_2615


Het begon een paar weken geleden op het schoolplein. Gekke, rare dansjes met bijbehorende armbewegingen. Toen had ik nog geen idee welke hype dit nu weer was. Eens in de zoveel tijd komt er een rage boven drijven bij ons op school. Van spinners tot Squishies, er komt van alles voorbij. Waar de spinners binnen twee weken weer in de nachtkastjes verdwenen, bleven de dansjes op school toenemen. Na wat rondgevraagd te hebben, kwam ik erachter dat de dansjes uit een nieuw online spel kwamen, genaamd Fortnite. De dansjes heten emoties en dienen ervoor om je tegenstander af te leiden. De kinderen vertelden mij dat ze de dansjes konden sparen bij hun spel. Tot aan die tijd had ik nog steeds geen idee wat Fortnite was….

De dansjes, het enthousiasme en de gesprekken met de kinderen zorgden ervoor dat ik toch erg nieuwsgierig werd naar het spel. En tsja,, is het als mediawijze leerkracht en ouder niet je plicht om je een beetje in te leven in de digitale belevingswereld van de kinderen? Ik kon bijna niet anders…

Voor iedereen die de afgelopen weken onder een analoge steen heeft gelegen, hier een korte uitleg.  Fortnite blijkt een schietspel te zijn dat je speelt met 99 andere mensen. Deze 100 mensen verzamelen in het spel op een klein eiland om vervolgens uit een vliegende bus te springen boven een groter eiland. Eenmaal geland moet je zoveel mogelijk goede wapens en andere materialen verzamelen, om hiermee andere mensen neer te schieten. Je bouwt met hout, steen of ijzer je eigen schuilplek en je moet als laatste over blijven om prijzen te winnen. Simpel dus….

Ook mijn oudste zoontje kwam al snel thuis met de vraag of we het spel konden downloaden en samen spelen? Want het leek hem zo leuk en gezellig.  Want alle kinderen op school hadden het erover. En toen kwam de twijfel…..

Een spel waarbij je anderen neer moet schieten? Een spel waarbij je 99 andere mensen moet overleven? Een spel waar je schuilplaatsen moet bouwen om te overleven? Een spel waarbij je ook nog eens vergiftigd kan worden door een paarse storm en giftige regen? Wil ik eigenlijk wel dat mijn kinderen dit spel spelen? Leren ze er iets van? Of is het alleen maar voor hun plezier? Wat hebben ze er aan? Ik besloot toch maar de gok te wagen en het spel te downloaden. Blijkbaar gaat dus soms de nieuwsgierigheid voor pedagogische principes. Na het spel een kwartiertje gespeeld te hebben haakte mijn zoontje al af. Al dat lopen, een beetje schieten en het niet kunnen winnen zorgden ervoor dat zijn interesse snel naar een dieptepunt daalde. Wat mij opviel was dat hij wel graag gebruik maakte van de bouwfunctie. Je slaat een paar huizen, bruggen of stenen kapot en je verzamelt de materialen om vervolgens een simpele schuilplaats te bouwen. Na het spel nog enkele dagen gespeeld te hebben, werd echter dit hem ook te saai. Op naar de volgende hype…. Of toch niet?

Een week later…

Na een dag gewerkt te hebben, kwam ik rond etenstijd thuis en daar bleek er iets aan de hand. In onze woonkamer struikelde ik over verschillende bouwwerken gemaakt van Knex en Kapla. In de tuin waren stickers geplakt met nummers en tekens. Ook lagen er op verschillende plekken aan elkaar geplakte rietjes in de vorm van een pistool en van papier en restafval geknutselde “bommen” en andere voorwerpen.  Je raadt het al! Mijn kinderen hebben in onze tuin hun eigen Fortnite spel gemaakt, compleet met materialen en spelregels. Een paar minuten later lag ik rollend achter de buxus, om vervolgens in de huiskamer te gaan schuilen in de bouwwerken. Met als overwinnaars natuurlijk mijn zoontjes. Want zij vonden zichzelf toch echt wel de beste! Zij hadden namelijk hun vader verslagen met hun zelfgemaakte geweren.

Dus oké.. het is een schietspel waarbij je andere mensen moet overleven, door ze dood te schieten. Je moet zorgen dat je als laatste overblijft en het spel wint. Wat overigens bijna alleen maar mogelijk is, als je een goede schuilplaats hebt gebouwd. Maar blijkbaar is het dus ook een spel dat kinderen kan inspireren tot het maken van eigen bouwwerken van Knex en Kapla, verschillende knutsels, spelregels en gebruik van letters en tekens om te communiceren. Geen idee of de makers van het spel hier ooit aan hebben gedacht, maar het zou een gat in de markt kunnen zijn. Ik ben blij dat ik mijn pedagogische twijfels heel even over boord heb gegooid en de nieuwsgierigheid heb laten winnen. Want het heeft een mooi moment opgeleverd. Ben benieuwd wat de volgende hype gaat worden. 😉

  #somsmoetjeprincipesevenloslaten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s