Starten met mediawijze materialen? Dat doe je zo!

“Als je niet begint, gebeurt er nooit iets” is het motto van IKenmedia.net. Maar als je niet begint, gaat de wereld ook gewoon verder. Geen probleem! Alle ontwikkelingen op ICT-gebied raken snel achterhaald en voor je het weet loop je gigantisch achter! Nou ja, dat is wat veel mensen denken. Dit is ook een van de meest gehoorde argumenten om niks met mediawijze materialen te gaan ondernemen. ‘Morgen zijn ze toch weer achterhaald’ of ‘morgen moeten we vast weer iets anders.’

Maar zijn we met z’n allen niet verplicht om onze kinderen thuis, op school of onderweg de vaardigheden van de 21e eeuw aan te leren? Om ze voor te bereiden op de beroepen van de toekomst? Moeten we hiervoor onze eigen onzekerheden en twijfels niet opzij zetten? Gelukkig is het vrij eenvoudig om onze kinderen in aanraking te laten komen met vaardigheden als ‘kritisch en probleemoplossend denken.’ Er zijn veel interessante websites, materialen en informatie beschikbaar om al snel aan de slag te kunnen. Ook IKenmedia.net kan hierin een steentje bijdragen.

Maar welke materialen kun je nu makkelijk in je onderwijs inzetten? Welke materialen zijn er geschikt en blijven langer dan 1 dagje leuk? IKenmedia.net heeft een overzicht samengesteld compleet met lesideeën om morgen al aan de slag te kunnen. Helaas kost kwaliteit ook geld en zul je eerst even langs je directeur moeten of je de materialen aan mag schaffen. Maar als ze aanwezig zijn en het lukt je om ze in te zetten, zul je zien dat het allemaal niet zo spannend is. Lees mee en ontdek de materialen, leer hoe ze in te zetten zijn en raak geïnspireerd om er verder mee aan de slag te gaan. Breng je onderwijs op een ander niveau!


img_2637Virtual Reality is tegenwoordig geen science fiction meer! Met het programma Cospaces creëer je eenvoudig je digitale wereld. Bekijk de wereld op je telefoon met een vr-bril of op een tablet in 360º,

Lesidee: bedenk een verhaalopdracht over een nieuwe wereld en laat deze wereld tot leven komen met CoSpaces.


img_2636Greenscreen technieken zijn eenvoudig in te zetten. De filmtechnieken van Hollywood laten je in elke fantasiewereld belanden. Installeer de app “Do Ink”  op je Iphone of Ipad en schaf een greenscreen aan. Jij en je kinderen hebben gegarandeerd de komende tijd een aantal magische momenten. Begin je filmavontuur op: Do Ink .

Lesidee: in het begin van het schooljaar stellen de kinderen zich vaak voor met verschillende activiteiten. Laat de kinderen zichzelf fotograferen op hun vakantiebestemming, in hun favoriete film of met hun idolen. Richt met deze foto’s een tentoonstelling in en laat de kinderen het verhaal erachter vertellen.


img_2645

Het revolutionaire OSMO spelsysteem stimuleert het creatief denken en vergroot de sociale interactie door interactieve spelletjes te spelen op de iPad of iPhone. Ga aan de slag met een tangram, programmeer Awbie om zijn weg te vinden en oefen de cijfers en letters. Dit is maar een kleine greep in de mogelijkheden van de OSMO.  In 2018 moet er ook een Android versie gaan verschijnen.

Lesidee: de apps van OSMO zijn prima in te zetten als uitdagend werk. Maar ook voor kinderen die het leuk vinden om interactieve spelletjes te spelen met een tablet. De OSMO is ook erg geschikt om als leermateriaal in te zetten op momenten dat kinderen even tijd over hebben of als aanvulling op het huidige werkpakket.


img_2641MaKey MaKey

Wil je uitvinden, spelen, maken en ontdekken echt combineren? Schaf dan een MaKey Makey aan. Door de MaKey Makey aan te sluiten op je computer met 2 krokodillen-klemmetjes wordt het toetsenbord vervangen door alles wat je wilt! Bedien je computer met bananen,  water of fruit en leef je uit! Je fantasie bepaalt hoe ver je gaat! De MaKey MaKey is educatief speelgoed geschikt vanaf de middenbouw.

Lesidee: de MaKey Makey is zeer geschikt om kinderen zelf te laten ontdekken.  Maak een ontdekdoos met verschillende materialen die voor een stroomkring kunnen zorgen.  Laat de kinderen ontdekken hoe de MaKey Makey werkt en stimuleer ze om daarna op ontdekkingstocht te gaan met zelf te verzamelen materialen. Waar zal hun ontdekkingstocht eindigen?


img_2643Levend Programmeren

Is het nog te spannend voor je om met apps, websites en robots aan de slag te gaan om te leren programmeren? Wil je liever je kinderen kennis laten maken met de basisprincipes van programmeren op een “levende”manier? Met het spel levend programmeren is dit mogelijk! Gebruik de kaarten op je eigen manier of volg de handleiding. Het maakt niet uit! De materialen geven je concrete handvatten om met een groepje kinderen aan de slag te kunnen binnen een korte tijd.

Lesidee: gebruik het spel ter introductie voor andere programmeeractiviteiten. Combineer het spel bijvoorbeeld met een Blue-Bot of ter voorbereiding op Hour of Code. Om het spelplezier te verhogen is een echte robotoutfit natuurlijk onmisbaar! Het spel is ook goed te spelen in een kringopstelling. 


img_2647Stop-motion

Met de stop-motion techniek  zet je honderden foto’s achter elkaar van een bewegend voorwerp. Bij elke foto wordt het voorwerp net iets verplaatst en kan er een verhaal ontstaan. Door de honderden foto’s achter elkaar te monteren en versneld af te spelen, komen de voorwerpen tot leven! Wist je dat er per 1 seconde ongeveer 36 foto’s nodig zijn? Om met je kinderen hiermee aan de slag te gaan zijn er verschillende programma’s beschikbaar. Zo is de app van Minecraft beschikbaar voor Android en iOS en helemaal in de stijl van het bekende spel. Wil je aan de slag op een desktop en heb je een webcam bij de hand? Gebruik dan het gratis programma MonkeyJam of zoek je een professionele app, dan is Stop Motion Studio erg interessant. Deze is beschikbaar voor zowel Android als iOs.

Lesidee: verzamel materialen die je tot leven wilt laten komen. Dit kan van alles zijn! Klei, lego, papiertjes of zelfs bloemen. Brainstorm met de kinderen over een verhaal en bedenk de scenes. Laat de kinderen vervolgens een omgeving knutselen en later hun verhaal opnemen. Plezier voor een aantal weken gegarandeerd! 


img_2639Blue-bot

De Blue-bot is een klein robotje die je op afstand kunt bedienen met je tablet of met de knoppen op zijn rug. De Blue-bot laat kinderen vanaf 4 jaar al kennismaken met “computational thinking”. De kinderen leren op een eenvoudige manier oplossingen in kleine stapjes op te lossen. De Blue-bot app is een echt toevoeging en onmisbaar als je de Blue-bot gekocht hebt. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOs.

Lesidee: laat de kinderen met Kapla of andere bouwmaterialen een weg met bochten en tunnels voor de Blue-bot bouwen. Wanneer de weg af is, kun je de Blue-bot programmeren om de hele weg af te leggen. Lukt het de kinderen om de Blue-bot te programmeren en de finish te halen? Voor meer inspiratie kun je ook eens kijken op het Pinterestbord van IKenmedia.net met allemaal kant en klare ideeën voor de Blue-bot. 


img_2656Action cam

De action cam zorgt ervoor dat kinderen op een eenvoudige manier verschillende filmpjes kunnen maken. Gebruik de action cam voor het maken van filmpjes in de groep, presentaties of vieringen. Monteer de filmpjes met apps als Imovie of Quik GoPro en laat anderen meegenieten van het resultaat.

Lesidee: laat de kinderen met de action cam hun eigen boektrailer maken. Verdeel samen de rollen, bedenk de scenes en neem het verhaal op! Monteer het met een programma naar keuze. Het resultaat kan op een viering gepresenteerd worden of ter boekpromotie in een leeskring.  


img_2662BBC Micro:bit

De BBC Micro:bit is een kleine, goedkope programmeerbare computer. Hij is speciaal ontworpen om het leren programmeren eenvoudig en toegankelijk te maken. De BBC Micro:bit sluit je aan op je usb-poort en de rest volgt al snel. Programmeer hem om er spelletjes mee te spellen, lampjes te bedienen of teksten te laten verschijnen. Maar ook hier geldt: gebruik je fantasie en de mogelijkheden worden oneindig!

Lesidee: gebruik de sites Microbit.org en Microbit101.nl om de kinderen een start te laten maken. Wanneer ze de basis beheersen, kunnen ze hun fantasie en creativiteit gaan gebruiken om zich verder te verdiepen in de mogelijkheden van de Micro:bit. 


img_2654Devices

De term “devices’ is een verzamelnaam voor smartphones, laptops, desktops, chromebooks en tablets. Zonder devices kom je tegenwoordig niet meer ver. Een tablet in je groep haalt het begrip “mediawijsheid” letterlijk je groep binnen. Je krijgt te maken met allerlei vragen die je kritisch laten nadenken over het gebruik van een device in je groep. Maar eenmaal in je groep toegepast, worden ze onmisbaar! De mogelijkheden van appstores, websites en andere software zijn oneindig! Verdiep je in de mogelijkheden van de verschillende devices en bepaal dan je keuze. Bedenk wat je doelen zijn, wat je wilt bereiken, wat je wel of juist niet wilt toestaan in je groep en ga experimenteren. Maar let op met privacy gevoelige gegevens als foto’s, adressen en namen. Want ook digitaal is het je taak om de kinderen te beschermen.


img_2652Inspiratie

Wil je starten met verschillende mediawijze activiteiten in je groep? Maar je hebt behoefte aan wat inspiratie? Het internet staat er vol mee! Naast IKenmedia.net zijn er nog veel sites die je inspiratie geven om snel te kunnen beginnen. Hieronder een paar voorbeelden. In een ander blog zal ik ze later verder toelichten

Skillsdojo: ontdek de skills van de toekomst met deze website.

2d3d.gratis:  ook ontstaan uit het LerarenOntwikkelFonds, biedt een overzicht van gratis software met uitlegfilmpjes erbij.

LerenDoenMaken: bij LerenDoenMaken draait alles om maken! Werk met de kinderen aan toekomstgerichte vaardigheden.

ICT-idee: ICT-idee heeft als doel gratis web 2.0 toepassingen toegankelijk te maken.


Een reactie op “Starten met mediawijze materialen? Dat doe je zo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s