Werken aan de vaardigheden van nu en de toekomst? Geen probleem!


Werken aan de vaardigheden van nu en de toekomst, doe jij dit eigenlijk al? Het kan heel makkelijk thuis op school of onderweg met de ontdektips van IKenmedia.net!  Een positief toekomstperspectief is wat we allemaal graag willen voor onze kinderen. We willen dat zij zich staande kunnen houden in de wereld van nu en morgen. Veel partijen proberen hier een steentje aan bij te dragen onder het motto “delen is inspireren”. Hoe meer we samenwerken en partijen met elkaar verbinden, kan ervoor zorgen dat er voor onze kinderen een nog beter toekomstperspectief is weggelegd met de vaardigheden van nu en de toekomst. In dit blog lees je vier ontdektips die er allemaal voor kunnen zorgen dat jij en je kinderen zich beter kunnen voorbereiden op hun eigen (digitale) toekomst.


Ontdektip 1: SkillsDojo.
download

Een site die mediawijsheid en de Maker Movement goed met elkaar combineert is SkillsDojo. SkillsDojo laat kinderen kennismaken met programmeren, robots bouwen en apps ontwerpen, maar ook met techniek prutsen en mediawijs worden. Bij SkillsDojo worden de onderwerpen aangeboden in missies. De missies moeten je de skills van de toekomst leren! De missies worden in een instructievideo stapsgewijs en in begrijpelijke taal uitgelegd. Met de missies leren de kinderen ICT- en informatievaardigheden. Maar ook werken ze aan hun mediawijsheid en leren ze computational thinking toe te passen.

Hoe werkt SkillsDojo?

SkillsDojo laat je de vaardigheden van nu en de toekomst leren door middel van missies. Op de hoofdpagina van SkillsDojo ga je eenvoudig naar deze missies.  Daar worden de missies aangeboden in verschillende thema’s. Bij elk thema staat een korte beschrijving en aan welke vaardigheid je gaat werken. Wanneer je een missie hebt gekozen, zie je een pagina met de missie, de doelen, benodigde materialen, tijdsduur en geadviseerde leeftijd.

Voorbeeld van een missie:

Missie: Privacy op internet – De baas op Internet.

Ontdektip 2: Leren Doen Maken.

school-placeholderBij Leren Doen Maken draait alles om maken. De nadruk ligt hier meer op het gebruik van ICT-toepassingen, dan bijvoorbeeld het gebruik van een soldeerbout of led-lampjes. Je maakt dus producten met behulp van ICT. Een animatie, een tijdschrift of een computerprogramma. Het kan van alles zijn. En dat is niet alleen heel erg leuk, maar door het maken van deze producten werk je aan vaardigheden die belangrijk zijn voor de toekomst.

Hoe werkt Leren Doen Maken?

Op de site van Leren Doen Maken heb je de keuze uit de onderdelen: Opdrachten, Scholen, Blog en Tools. Wil je met je school aan de slag met Leren Doen Maken, dan kun je je aanmelden bij het onderdeel “scholen”. Bij het onderdeel “blog” word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen van de site.In het gedeelte van “tools” vind je alle toepassingen die gebruikt worden door Leren Doen Maken. Elke tool wordt daar uitgelegd, voorzien van een moeilijkheidsgraad en op welk platform je de tool kunt gaan gebruiken. Ook vind je er een filmpje en een stappenplan die je vertrouwd aan de slag laten gaan.Het onderdeel “opdrachten” geeft je de mogelijkheid om actief aan de slag te gaan met de tool. Eerst kies je een opdracht, vervolgens selecteer je met welke vaardigheden en het niveau je aan de slag gaat. Leren Doen Maken biedt opdrachten voor de onderbouw van het basisonderwijs tot aan de onderbouw van het voorgezet onderwijs. Wanneer je al je voorkeuren hebt gefilterd, kun je heel eenvoudig je favoriete opdracht uitkiezen. Eenmaal uitgekozen wordt de opdracht uitgelegd, krijg je een concrete opdracht en zie je aan welke vaardigheden je gaat werken.

Voorbeeld van een opdracht:

Een prentenboek maken

Maak je eigen prentenboek!


Ontdektip 3: ICT-idee.

Afbeeldingsresultaat voor ict-ideeEen totaal andere site dan de eerste twee is het blog van Herman van Schie. Heb je geen behoefte aan kant en klare opdrachten? Maar juist aan een verzameling handleidingen? Dan ben je op dit blog op de juiste plek!Herman van Schie heeft met zijn blog het doel gratis online computertoepassingen die bruikbaar zijn in het onderwijs, toegankelijk te maken voor onderwijsgevenden en andere belangstellenden.  Op ICT-idee worden vele  toepassingen onder de aandacht gebracht, toegelicht en stap voor stap beschreven. ICT-idee is in de eerste plaats bedoeld voor de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs en de klassen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Maar wanneer je goed speurt, kom je ook toepassingen tegen die je al eerder kunt gebruiken bij jongere kinderen.

Hoe werkt ICT-idee?

ICT-idee bevat meer dan 200 uitgewerkte handleidingen voor verschillende ICT-toepassingen. De handleidingen geven je een goed houvast hoe de toepassing werkt en welke stappen je moet ondernemen om te kunnen beginnen. Vervolgens is het aan jou om te kijken hoe je de toepassing kunt gaan gebruiken in je onderwijs. De site moet je dan ook vooral zien als een bron waar veel toepassingen zijn verzameld. Maar dan wel uitgewerkt tot in de kleinste details. Ga vooral rondneuzen en uitproberen, lees de handleidingen en verzamel je favorieten. Je bent dan vast een paar dagen bezig! Uiteindelijk levert het je een rugzak vol met inspiratie op!

Voorbeeld van een handleiding:


De Micro:bit: ontwerpen van een dobbelsteen.

Ontdektip 4: Stichting FutureNL

Stichting FutureNLStichting FutureNL gelooft dat alle Nederlandse kinderen nu digitale vaardigheden moeten ontwikkelen. Stichting FutureNL wil op een onafhankelijke manier ieder kind in het Nederlandse basisonderwijs kennis laten maken met technologie. Hiervoor ontwikkelt de stichting leerlijnen, lesmaterialen en worden er gratis CodeUren aangeboden. Stichting FutureNL werkt samen met scholen, overheden, universiteiten en het bedrijfsleven. Stichting FutureNL vindt het belangrijk dat Nederlandse kinderen digital skills ontwikkelen om de (toekomstige) wereld te kunnen begrijpen en maken.

Hoe werkt Stichting FutureNL?

Sinds een tijdje biedt FutureNl de wekelijkse gratis digi-doener lessen aan. De lessen bevatten handvatten om digitale-doe dingen te maken voor groep 6, 7 en 8! Maar ze hebben nog meer! Onder het kopje “scholen” krijg je een goed overzicht van wat de stichting kan bieden voor je school. Vooral de eerste drie opties zijn het meest interessant om je lessen (of school) een mediawijze start te geven. Zo hebben ze al het mediawijze lesmateriaal van Nederland verzameld, maar ook bieden ze je ondersteuning voor een eenmalige CodeUur bij je op school. Naast de mogelijkheden van lesmaterialen, biedt Stichting FutureNL nog veel meer. Het is het dus zeker waard om een kijkje te gaan nemen.

Voorbeeld van lesmateriaal Stichting FutureNL.

De Digi-doener
De DIGI-DOENER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s