Gebruik jij al WAT in je klas?

Het schooljaar is voor iedereen nu echt gestart. De afgelopen periode zijn de kinderen aan de slag gegaan om elkaar te leren kennen, zijn de meeste zaakvakken gestart en hebben sommige scholen net hun eerste kampen achter de rug.  Met de start van een nieuw schooljaar begint vaak ook de zoektocht naar differentiatie binnen het werkaanbod van de kinderen. Hoe doe jij dit eigenlijk? Geef je alleen uitdagend werk aan de kinderen die bovengemiddeld scoren? Krijgen de kinderen met lage scores vooral extra instructies? Of kijk je breder en probeer je de verschillende talenten van de kinderen te benutten? En geef je elk kind “iets” naast zijn normale werkpakket?

Bij ons op school hebben we jaren geleden de term ‘ extra werk’ de deur uitgedaan en vervangen voor de term ‘ keuzewerk’. Elk kind heeft naast zijn normale werk iets waarmee het zijn talenten kan benutten en laten zien. Zo krijg ik heel vaak de vraag of ik niet WAT heb voor op de computer. Want dat vinden de kinderen zo leuk! Nu is het bij keuzewerk altijd het doel dat het leerzaam is. Gelukkig leren de kinderen van WAT heel erg veel, maar hebben ze soms een beetje hulp nodig om het vertrouwd en veilig op te starten. Daarna kan hun eigen ontdekkingstocht met de WAT beginnen.

Nieuwsgierig geworden naar wat WAT nu is? WAT is de afkorting voor websites, apps en tools. Gebruik jij ze al? Hieronder beschrijf ik een aantal WATS die je zo in je groep kunt inzetten als keuzewerk om de talenten van de kinderen te benutten. #Ontdekjemee?

Bij de verschillende wats staan bewust geen leeftijdsadviezen. Het is namelijk aan jou om te beslissen of je de wats geschikt vindt voor je kinderen. Daar komt ook nog eens bij dat de meeste wats leuk en leerzaam zijn voor alle leeftijden. Mijn advies is dan ook dat je eerst zelf de wat gaat uitproberen en bekijkt waar er eventuele valkuilen en kansen liggen.  Wanneer je vertrouwd genoeg bent geraakt, kun je samen met de kinderen veilig aan de slag.


img_3045

Met de app “iMovie” maak je heel gemakkelijk je eigen films! Laat kinderen eerst een verhaal bedenken met hoofdrolspelers, slechteriken, hulpjes en andere bijfiguren. Laat ze daarna samenwerken om een goed script te bedenken compleet met scenes.  Plan de opnames en zorg voor de juiste attributen zoals kleding en decor. Start de opnames en monteer de scenes in iMovie. iMovie heeft nog veel meer functies om de kinderen uit te dagen tot het vertellen van een digitaal verhaal. Zo kun je ook heel makkelijk met de templates je eigen trailer maken.

Aan de slag? iMovie kun je vinden in de appstore van je Ipad of Iphone en is sinds een tijdje helemaal gratis! Natuurlijk is iMovie niet de enige app waarmee je video’s kunt maken. De apps: Clips, Wevideo, Quik Pro Story, Vivavideo, Videolicious en Adobe Première zijn ook prima apps. Echter zijn deze niet altijd gratis of hebben behoorlijk wat in-app aankopen.

Aan welke 21st Century Skills werken de kinderen? Met iMOvie werken de kinderen aan Mediawijsheid, Kritisch denken, Creatief denken, probleem oplossen, ICT-basis vaardigheden, communiceren, samenwerken en sociale vaardigheden.


img_3043

Met de app Canva voor iOS , Android en je browser kunnen de kinderen aan de slag om hun eigen logo’s, kaartjes, presentaties en social media posts te maken. Mocht je met je klas bijvoorbeeld een eigen winkel oprichten , dan is Canva geschikt om reclame materiaal te maken. Maken je kinderen projecten over verschillende onderwerpen? Met de mogelijkheden van Canva kunnen ze hun project een professioneel uiterlijk geven.

Aan de slag? De app van Canva kun je vinden in de Apple App Store of de Google Play Store. Je kunt ook beginnen op http://www.canva.com.

Aan welke 21st Century Skills werken de kinderen? Met Canva werken de kinderen aan Creatief denken, informatie vaardigheden, ICT-basisvaardigheden en Mediawijsheid.


img_3042

Met Book Creator” kun je kinderen hun eigen digitale boek laten schrijven. Bedenk samen een hoofdpersonage, slechteriken, hulpjes en een spannende verhaallijn. Voeg je eigen tekeningen, tekst en geluidsbestanden toe en deel het boek onder belangstellenden. Natuurlijk kun je Book Creator  ook een keer gebruiken om kinderen op een andere manier hun verslag te laten presenteren of over hun vakantie te laten vertellen.

Aan de slag? Book Creator is beschikbaar voor iOS en de Chrome webbrowser. Begin je schrijfavontuur op http://www.bookcreator.com. Maak eerst zelf eens een boek en ontdek alle functies.

Aan welke 21st Century Skills werken de kinderen? Met Book Creator werk je aan Creatief denken, ICT-basisvaardigheden en Informatie vaardigheden.


img_3041

Met de app “Folioscope” kunnen kinderen al vanaf jonge leeftijd kennismaken met stop-motion. De app is gebaseerd op het bekende flipboekje van vroeger. Frame per frame maak je een eigen animatiefilmpje, die je vervolgens als gif kunt delen met je fans. Oudere kinderen kunnen de gifs gebruiken in hun powerpointpresentatie.

Aan de slag? De app Folioscope is beschikbaar voor iOS.                                                                                                                                

Aan welke 21st Century Skills werken de kinderen? Met Folioscope werk je aan Creatief denken, Kritisch denken, Probleem oplossen, Computational thinking, Samenwerken en ICT- basis vaardigheden. 


img_3039

Met “Minecraft” kunnen jij en je kinderen hun eigen digitale wereld creëren. Al jarenlang spelen duizenden kinderen en volwassenen in hun eigen gebouwde wereld. Maar wist je dat je Minecraft ook heel goed in je onderwijs kunt gebruiken? Geef de kinderen een gerichte opdracht en laat ze aan de slag met de bouwblokken van de 21e eeuw.  Laat de kinderen hun eigen huis, school of tuin nabouwen. Natuurlijk kun je ook samen met de kinderen brainstormen over wat ze willen maken. Ben jij ook zo benieuwd waar hun fantasie ze heen brengt? Misschien is het wel handig om een periode af te spreken hoe lang ze mogen bouwen en hoe ze uiteindelijk hun resultaat gaan presenteren.

Aan de slag? Minecraft is beschikbaar op alle devices voor Android, iOS en Desktop. 

Aan welke 21st Century Skills werken de kinderen? Met Minecraft werk je aan Creatief denken, ICT-basisvaardigheden, Computational thinking, Samenwerken en Probleem oplossen.


img_3037

Met Ko de Kraker, CodeCombat en Code.org kunnen je kinderen op heel veel verschillende niveaus leren programmeren. Met Ko de Kraker maken kinderen kennis met de basisvaardigheden van programmeren. Laat Ko op zoek gaan naar de gouden noot door hem te vertellen welke weg hij moet wandelen en springen!  Ko de Kraker bevat 50 levels en daarmee ben je zeker 2 uur zoet! Ko de Kraker start je hier.


img_3035

Met “Code.org” moet elk kind binnen school, thuis of onderweg de kans krijgen om te leren gaan met informatica. De site bevat verschillende programmeeropdrachten met bekende thema’s als Minecraft, Frozen of Star Wars. Op Code.org zijn verschillende niveaus beschikbaar voor alle kinderen. Het doel van Code.org is dat ieder kind hiermee moet kunnen leren programmeren. Met Code.org start je hier.


img_3036

Ben je op zoek naar een echte uitdaging op programmeergebied voor  kinderen? Dan ben je bijCodeCombat” aan het juiste adres!  Ga aan de slag met ridders, versla orks en vind je weg door het doolhof. Pak je zwaard en ga hier aan de slag.

Aan welke 21st Century Skills werken de kinderen? Met Ko de Kraker, Code.org en CodeCombat werken de kinderen aan Kritisch denken, Creatief denken, Probleem oplossen, Computational thinking, Informatie vaardigheden, ICT – basisvaardigheden, Mediawijsheid, Samenwerken en Communiceren.


img_3034

Met Adobe Spark” heb je een schat aan creatieve mogelijkheden binnen je handbereik. Adobe Spark bevat drie onderdelen (Spark Video, Spark Post en Spark Page)  waarmee je uitnodigingen,  afbeeldingen met tekst, websites, portfolio’s en presentaties kunt maken. Alle producten maak je binnen een paar seconden door te klikken en te slepen. Gebruik de afbeeldingen voor je powerpointpresentatie, maak een video over je favoriete onderwerp of vul je eigen portfolio met alle creatieve dingen die je hebt gemaakt.

Aan de slag? Met Adobe Spark werk je online en begin je hier.  De onderdelen van Adobe Spark zijn ook verkrijgbaar als app. Alle drie de apps zijn beschikbaar voor iOS, Adobe Post is ook beschikbaar voor Android.

Aan welke 21st Century Skills werken de kinderen? Eigenlijk kun je beter afvragen aan welke vaardigheden de kinderen niet werken. Want door alle facetten van Adobe Spark te combineren, zullen ze al hun vaardigheden van nu nodig hebben. Vooral als je de kinderen in groepjes laat werken aan een product.


img_3118

Het programma “Algodoo” is in mijn stamgroep een echte hit! Met Algodoo ben je een echte uitvinder. Door dingen te tekenen met je muis creëer je voorwerpen die echt kunnen bewegen. Alles wat je tekent wordt beïnvloed door natuurkundige principes. Zo moet je rekening houden met de zwaartekracht, kun je voorwerpen laten stuiteren of zweven. Wanneer de kinderen het programma een beetje door hebben, dan zijn ze wel toe aan een concrete opdracht. Zo maken de kinderen in mijn stamgroep digitale knikkerbanen, kettingreacties en autobanen. Maar ook een digitale waterbaan behoort tot de mogelijkheden.

Aan de slag? Algodoo kun je het beste als software downloaden en installeren op je desktop. Er is ook een app, maar die werkt nog onvoldoende. Met Algodoo begin je hier.

Aan welke 21st Century Skills werken de kinderen? Met Algodoo werken de kinderen aan Kritisch denken, Creatief denken, Probleem oplossen, Computational thinking, ICT-basisvaardigheden en Samenwerken.


img_3031

Pivot, is net als Folioscope,  een programma dat kinderen leert kennismaken met stop-motion. Bij Pivot is de hoofdrolspeler een stokmannetje. Dit stokmannetje kun je van alles laten doen. Je kunt hem of haar laten  rennen, springen, bukken, zwaaien.. Echter worden de bewegingen verdeeld in kleine frames. Per 30 frames heb je 1 seconde aan beweging. Alle frames achter elkaar geplakt zorgt ervoor dat je poppetje tot leven komt. je kunt meerdere stokmannetjes plaatsen in een frame en zelfs aanpassen. Geef je stokmannetje bijvoorbeeld twee hoofden, wat meer kleur of drie benen! De pivots kun je later gebruiken in een powerpointpresentatie of losstaand filmpje.

Aan de slag?  Pivot speel je op desktop en download je hier. 

Aan welke 21st Century Skills werken de kinderen?  Met Pivot werken de kinderen aan ICT-basisvaardigheden, Computational thinking, Probleem oplossen, Creatief denken, Kritisch denken en Samenwerken.


img_3119

Tegenwoordig zijn er ook veel leerzame tools beschikbaar voor je onderwijs en thuis. De mogelijkheden van Osmo, MaKey Makey, Blue-bot, Action Cam en de BBC Micro:bit zijn ook eindeloos. In een eerder blog over mediawijze materialen zijn ze al uitvoerig beschreven. Wil je opnieuw met ze kennismaken na vandaag? Lees het dan hier.. 


image

“Waar niets mag mislukken, kan niets nieuws ontstaan.”
Omdenken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s