Buitenschoolse opvang saai? Met deze mediawijze tips niet!

Oh nee, ik moet vandaag naar de buitenschoolse opvang. Wat is het saai daar! Ik kan helemaal niks doen! Ik mag helemaal niks. Kan ik niet gewoon iets in de klas doen? Dit zijn vaak veel gehoorde mopperberichten van mijn bovenbouwkids. Wanneer ik ze spreek, lijken ze hun tijd bij de buitenschoolse opvang uit te zitten en tellen ze de tijd af tot ze naar huis mogen. Maar is de buitenschoolse opvang echt zo saai? Ik denk het niet! Sterker nog, als ik zie wat ze allemaal mogen doen, is het juist hartstikke leuk! Maar soms kan iets dat leuk is, nog leuker worden door een paar inspirerende, mediawijze tips voor apps, websites en tools.

En dat is ook juist de reden van dit blog! Waarom zou je op een buitenschoolse opvang niet starten met programmeren, stop-motion of een digitaal tijdschrift? Net zoals in het (basis)onderwijs? De kinderen vinden het gegarandeerd interessant. Met het lezen van dit blog ontdek je 7 inspirerende, mediawijze activiteiten die kinderen kunnen gaan ondernemen bij de buitenschoolse opvang. De beschrijvingen geven je voldoende inspiratie om zelf aan de slag te willen gaan. Het zijn echter geen complete handleidingen. Wist je dat veel activiteiten ook leuk voor thuis of je onderwijs kunnen zijn? Dus gaat je kind niet naar de buitenschoolse opvang of ben je een leerkracht? Dan zijn de activiteiten ook interessant voor jou! #ontdekjemee?


Met TOURtoDo maken kinderen in een handomdraai een eigen speurtocht met teksten, video, foto’s, vragen en puntentelling voor hun eigen locatie.

#Aandeslag!

Verzamel een aantal enthousiaste kinderen en presenteer ze de app en website inclusief de leukste mogelijkheden. Het is handig om eerst de app en website van TOURtoDO bekeken te hebben. Na een korte, inspirerende brainstorm kunnen de kinderen zelfstandig de speurtocht in elkaar gaan zetten . Belangrijk is dat ze weten waar de speurtocht mag plaatsvinden en hoe lang hij mag duren. Wanneer de speurtocht klaar is, mag het werkgroepje hem zelf eerst even testen. Wanneer hij getest is, kan het feest beginnen. In kleine groepjes, onder leiding van de kinderen die de speurtocht gemaakt hebben, kan er gestart worden met de speurtocht.  Sluit de speurtocht af met een echte prijs voor een feestelijk resultaat.

Wat heb je nodig?

 1. Begin op http://www.TOURtoDO.com
 2. Een account waar de kinderen mee mogen werken.
 3. Tablet of pc om de speurtocht op te maken.
 4. Per groepje kinderen een mobiele telefoon met app.
 5. Prijsjes, limonade en koekjes voor de gezelligheid.

Kahoot wordt in het onderwijs al regelmatig gebruikt om de lessen interactiever te maken. Met Kahoot kun je heel snel een quiz, peiling of discussie maken. Voor de buitenschoolse opvang zou het maken van een quiz een ideaal middel kunnen zijn om een gezellige spelletjesmiddag te organiseren.

#Aandeslag!

Op Kahoot.com maak je een account aan waar de kinderen mee mogen werken. Verzamel een werkgroepje, brainstorm samen over het thema, de soorten vragen en bekijk hoe Kahoot werkt. Geef het werkgroepje nu de tijd en ruimte om hun quiz in elkaar te laten zetten. Laat het werkgroepje ook eerst weer een testronde, in het geheim, doen. Wanneer alles werkt, kan de quiz aan de hele groep gegeven worden. Wanneer je weinig devices hebt, kun je ervoor kiezen te werken in twee- of drietallen. Dit maakt het eigenlijk alleen maar gezelliger !

Wat heb je nodig?

 1. Begin op http://www.Kahoot.com
 2. Een account waar de kinderen mee mogen werken.
 3. Pc of tablet waar ze de quiz mee kunnen maken.
 4. Tablets, pc’s of mobieltjes voor afname quiz.
 5. Goede wifi-verbinding.

Met Jilster maak je eenvoudig een digitaal tijdschrift met foto’s, verhalen, gedichten, puzzels en meer! De Jilster is vervolgens digitaal te lezen, printbaar of zelfs bestelbaar als echt magazine!

#Aandeslag

Stel een redactie samen met kinderen die het leuk vinden om een digitaal tijdschrift te maken en de leiding willen nemen. Laat de redactie bedenken wat voor een tijdschrift ze gaan maken, verzamel materialen zoals puzzels, foto’s en verhalen. Hebben kinderen weinig inspiratie? Bekijk dan eens verschillende tijdschriften voor kinderen, Bekijk de verschillende rubrieken en bespreek welke ze kunnen gebruiken voor hun eigen tijdschrift. Laat ze vervolgens een aantal weken samenwerken aan hun eigen tijdschrift, verdeel met elkaar de taken en betrek andere talentvolle tekenaars of schrijvers onder de kinderen erbij. Zo wordt het tijdschrift van iedereen!  Wanneer het tijdschrift klaar is, kun je het delen via een link of zelfs bestellen. Maar dat is best prijzig.

Wat heb je nodig?

 1. Begin op http://www.jilster.nl.
 2. Maak een account voor de kinderen aan.
 3. Tekeningen, puzzels, teksten of andere content die geplaatst kan worden.
 4. Tablet of ander device waar het tijdschrift op gemaakt kan worden.
 5. Tablet, fotocamera of mobiel voor het maken van foto’s.

Met CoSpaces bouwen kinderen hun eigen virtuele wereld. Laat ze huizen bouwen, personages plaatsen en nog veel meer. Laat de personages bewegen en praten door de programmeeropties die toegevoegd zijn. Wanneer ze klaar zijn, kunnen ze via een app of vr-bril hun eigen wereld echt beleven.

#Aandeslag

CoSpaces leent zich prima voor kinderen die alleen of in tweetallen zich digitaal creatief willen uitleven. Het is handig om eerst zelf CoSpaces een keertje uit te proberen en de instructie goed voor te bereiden. Tijdens de voorbereiding ontvang je ook een uitnodigingscode voor de kinderen. Wanneer ze van jou de code ontvangen hebben, kunnen ze eigenlijk al heel snel zelfstandig aan de slag. Maar het is wijs om even met ze alles op te starten. De start kan namelijk verwarrend zijn. Zorg dat je de uitnodigingscode hebt gekopieerd en maak samen met een eigen account aan. Verken de mogelijkheden van CoSpaces of bekijk eerst de tientallen voorbeelden. Wanneer ze voldoende de basisopties hebben bekeken, kunnen ze hun eigen wereld gaan creëren. Wanneer de wereld klaar is, kunnen ze deze bekijken met een VR-bril of met een ander device als laptop, tablet of mobiel. Natuurlijk hoeven ze niet perse een eigen wereld te bouwen, maar kunnen ze ook een digitale tentoonstelling maken van een eigen thema.

Wat heb je nodig?

 1. Maak een eigen account aan op https://cospaces.io/edu/
 2. Creëer een klas en voeg eventueel een opdracht toe.
 3. Kopieer de uitnodigingscode en deel deze met de kinderen.
 4. Maak samen een account met ze aan m.b.v. de code.
 5. Laat ze werken op een pc, tablet of mobiel in de (web)app.
 6. Schaf een vr-bril aan om de 3D-wereld echt te kunnen beleven met een mobiel.

Met de app Minecraft: Stop-motion is het voor de kinderen mogelijk om heel eenvoudig stop-motion filmpjes te maken. De filmpjes die frame voor frame worden gemaakt, blijven voor veel kinderen iets magisch hebben. Zo worden onder andere de Buurman en Buurman filmpjes ook met deze techniek gemaakt. En deze vervelen ook nooit!

#Aandeslag.

Er zijn veel verschillende soorten apps om kinderen te laten werken met stop-motion. Voor het gemak kies ik vaak voor de stop-motion app van Minecraft. Deze past goed bij de belevingswereld van kinderen en kan al vanaf groep 4 gebruikt worden. Belangrijk is dat je eerst zelf de app een keertje goed uitgetest hebt. Maak daarom thuis eens een leuk filmpje van een paar seconden en test de verschillende mogelijkheden uit. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je de kinderen veel sneller een eenvoudiger een gerichte instructie geven. Brainstorm met ze over het verhaal, de omgeving en personages. Wanneer de inspiratie een beetje uitblijft, kun je met de kinderen samen op Youtube de tientallen voorbeelden bekijken. Maak vervolgens een simpel script, zodat de kinderen een structuur hebben om mee te gaan werken. Verzamel of creëer vervolgens alle benodigde materialen. Wanneer de kinderen hun “studio” hebben ingericht kunnen ze aan de slag om hun eigen oscarwinnende film te maken. Handig om te weten is dat er gemiddeld 30 foto’s per seconde nodig zijn! Dus geduld is handig! Wanneer de film klaar is, kunnen ze hem afronden met een echte titel, aftiteling en meer. Als ook dit gedaan is, kan hij eenvoudig op Youtube gepubliceerd worden of gedownload worden naar bijvoorbeeld een digibord voor een echte filmavond!

Wat heb je nodig?

 1. App Minecraf Stop-motion (iOS & Android)
 2. Materialen zoals poppetjes, achtergronden of ..
 3. Een plek voor de studio.
 4. Tijd..
 5. Popcorn, limonade voor de echte bioscoopervaring.

Wanneer je echte uitvinders hebt bij de buitenschoolse opvang, dan zijn de MaKey Makey en de Micro:bit zeer geschikt! Beide materialen laten de kinderen namelijk al hun fantasie en creativiteit aanspreken om iets gaafs te maken. Met een MaKey MaKey vervang je het huidige toetsenbord en de belangrijkste functies voor iets totaal anders. Zo kun je een banaan gebruiken als pijltjestoets of een emmer water als spatiebalk! Wat je hiermee kunt? Heb je ooit weleens Pacman gespeeld met een banaan? Of piano met stukken klei? Nee? Dan is de MaKey MaKey een echte uitdaging. Want de mogelijkheden zijn net zo eindeloos als jouw en hun fantasie.

De Micro:bit werkt iets anders. Deze maakt het mogelijk de kinderen in aanraking te laten komen met verschillende maakopdrachten i.c.m programmeren. De Micro:bit bevat bijvoorbeeld een led-scherm waar de kinderen teksten op kunnen laten verschijnen door dit zo te programmeren. De echte uitvinders onder ons ontdekken vast nog veel meer mogelijkheden van de Micro-bit! Maar ook hier telt weer dat de mogelijkheden eindeloos zijn!

#Aandeslag.

Wanneer je de Micro:bit of MaKey MaKey hebt aangeschaft, kun je al vrij snel de kinderen zelfstandig aan de slag laten gaan. Het is handig om zelf eerst even wat basismogelijkheden en functies te bekijken. Programmeer bijvoorbeeld eens de Micro:bit of speel eens PacMan met de MaKey MaKey. Er zijn diverse inspirerende sites en filmpjes beschikbaar die je eerst met de kinderen kan kijken om ze te inspireren. http://Www.SkillsDojo.nl, http://www.Microbit.org en http://www.MaKeyMaKey.com zijn mooie sites om mee te beginnen. Natuurlijk valt er via Youtube samen ook van alles te ontdekken. Maar misschien laat je ze zelf eerst alles ontdekken? Dat is misschien nog wel leuker!

Wat heb je nodig?

 1. MaKey MaKey of Micro:bit
 2. Materialen voor Makey MaKey (bananen, water of zelfs ijs)
 3. PC of laptop om de Makey MaKey of Micro:bit te programmeren.
 4. Fantasie en inspiratie.
 5. Tijd en ruimte om ongestoord te kunnen ontdekken.

image

The expert in anything was once a beginner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s