Onderzoekend leren met een smartwatch?Gewoon doen!

Werken met de materialen van nu, is soms nog een grote uitdaging in het onderwijs. Want hoe zorg je ervoor dat al die gave materialen een zinvolle bestemming krijgen binnen je onderwijs? Laat je de leerlingen ze zelf ontdekken? Of ga je samen met ze aan de slag? Of ben jij meer iemand die ze met handleidingen laat werken?  Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de materialen van nu te introduceren.

Een van de nieuwste trends is dat steeds meer mensen een smartwatch dragen. Soms hebben kinderen vanaf jonge leeftijd al een speelgoedversie, maar de volwassen versies zijn bijna volledige devices. Omdat een smartwatch letterlijk dichtbij is en je hem snel bij de hand hebt, kan hij ook iets betekenen voor je onderwijs! In dit blog krijg je tips om aan de slag te gaan met onderzoekend leren door middel van een smartwatch als inpirator.

Maar eerst, wat is eigenlijk een smartwatch?

Een smartwatch  is een polshorloge dat veel meer kan dan functioneren als een klokje. Een smartwatch is veel  meer te vergelijken met een device zoals een smartphone, maar dan aan de pols bevestigd en gekoppeld via bluetooth aan de smartphone. De mogelijkheden van een smartwatch zijn enorm groot. Zo zit er vaak standaard een touchscreen, gps, hartslagmeter, hoogtemeter, barometer, kompas en thermometer op. Ook bevatten de meeste smartwatches  apps en functies om je te ondersteunen bij verschillende sportieve activiteiten. Al deze functies maken het uiterst interessant om met je leerlingen aan de slag te gaan met een smartwatch.

En dat onderzoekend leren, wat is dat eigenlijk?

Onderzoekend leren gaat uit van de prikkeling van de natuurlijke nieuwsgierigheid bij kinderen en jezelf. Samen met de kinderen ga je op zoek naar welke (onderzoeks)vragen een bepaald thema oproept. Het is belangrijk dat de kinderen hierbij een onderzoekende houding hebben met vaardigheden als; nieuwsgierigheid, open houding, kritisch zijn, willen begrijpen, bronnen kunnen raadplegen en willen delen met anderen. Daarnaast is het erg belangrijk dat de nieuwsgierigheid van de kinderen serieus wordt genomen. Dat betekent dat ze de ruimte moeten krijgen om hun vragen over het onderwerp te kunnen onderzoeken door ze tijd, begeleiding en ruimte te geven. Voor dit blog richten de activiteiten zich vooral op de onderzoeksvragen, maar onderzoekend leren is veel meer dan alleen dat! Het is dan ook aan te raden eens een half uurtje internet af te struinen om jezelf bij te scholen in onderzoekend leren.

Onderzoekend leren met je smartwatch? Wat is er mogelijk?

Veel smartwatches bevatten apps die van alles over je gezondheid en gedrag kunnen vertellen. Draag de smartwatch, of laat hem door een kind dragen, en deel de metingen in een kring met de kinderen. Deze metingen roepen vanzelf allerlei vragen op. Wanneer je hier met kinderen verschillende onderzoeksvragen over bedenkt, krijg je een zeer interessante leerervaring. Maar welke onderzoeksvragen zou je kunnen bedenken met de kinderen? Hieronder een aantal voorbeelden voor thema’s en activiteiten.


Thema: Hart

Bijna alle smartwatches kunnen je hartslag meten. Meet of laat je hartslag een aantal keren meten op een schooldag en houd hem thuis verder bij. Zet de resultaten in een tabel samen met de kinderen en koppel ze aan de uitgevoerde activiteiten. Wat valt ze nu op? Zien ze een gemiddelde hartslag? Wat gebeurt er met de hartslag ’s nachts? Wat gebeurt er met je hartslag als je aan het sporten bent? Al deze vragen moeten de nieuwsgierigheid naar de functies van het hart prikkelen. Vaak komen er dan bij kinderen gelijk allerlei vragen naar boven die ze willen onderzoeken. Soms kan dit in de vorm van proefje, maar soms ook gewoon als opzoekvraag. Het is belangrijk om de kinderen te stimuleren dat er vele vormen van onderzoek kunnen zijn zoals: een enquête, proefje of opzoekvragen. Wanneer de vragen verdeeld zijn, kunnen ze op onderzoek en uiteindelijk de resultaten presenteren aan elkaar.

Welke vragen zou je kunnen verwachten?

 • Wat is de maximale hartslag van een mens, dier of kind en zit hier verschil in?
 • Hoe werkt een hart?
 • Wat is de functie van het hart?
 • Hoeveel slagen per minuut gaat mijn hart in rust of inspanning?
 • Wat gebeurt er als een hart niet goed werkt?

Thema: Slaap.

Veel smartwatches hebben ook de functie om je slaap te analyseren. Zo kan het dragen van een smartwatch tijdens je slaap veel informatie opleveren! De smartwatch registreert hoe lang je in een diepe -, lichte – of remslaap bent. De vraag is natuurlijk wat je aan deze informatie hebt, maar het kan de nieuwsgierigheid van de kinderen over het thema ” slaap” zeker prikkelen.

Ook hier draag jij, of een leerling, de smartwatch tijdens een nachtje slapen. Vervolgens analyseer je met de kinderen de resultaten. Ook hier zal je zien dat er bij de kinderen snel veel verschillende, nieuwsgierige vragen naar boven komen. Vragen die je zou kunnen verwachten kunnen variëren van opzoekvragen , enquêtes tot proefjes.

Welke vragen zou je kunnen verwachten?

 • Waarom is slaap belangrijk voor je?
 • Hoeveel slaap heeft een mens nodig?
 • Wat gebeurt er als je een lange tijd slecht slaapt?
 • Slaap je beter als je heel actief bent geweest op een dag?
 • Wat zijn de functies van een lichte, diepe of remslaap?

Thema: Beweging.

Een van de belangrijkste, en meest gebruikte functies, van een smartwatch is de stappenteller. De stappenteller roept altijd heel snel verbazing en nieuwsgierigheid op! Want hoeveel stappen neem je op een dag? En hoeveel km is dat dan ongeveer? Allemaal zaken die een smartwatch automatisch voor je omrekent. Ook hier start je het gesprek weer gezamenlijk door stappen per dag bij te houden en deze te delen met de kinderen in een schema op het digibord.  Op het einde van de dag heb je een mooi overzicht van alle stappen die er gezet zijn. Deze uitkomsten prikkelen al snel de nieuwsgierigheid en zullen ongetwijfeld vragen oproepen.

Welke vragen / activiteiten zou je kunnen verwachten?

 • De kinderen kunnen een enquête gaan samenstellen over beweging. Hoeveel wordt er door iedereen gemiddeld bewogen?
 • Hoeveel stappen zitten er in een km? Hoe wordt dit uitgerekend?
 • Hoeveel beweging heeft een kind per dag eigenlijk nodigen wat is gezond?
 • Kun je ook teveel bewegen?
 • Wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig / veel beweegt?

Thema: Voeding & gezondheid.

Veel smartwatches zijn aan verschillende apps te koppelen. Een van de veel gedownloade apps voor smartwatches gaat over het bijhouden van je voedingspatroon. Door het bijhouden en invoeren van je voedingspatroon krijg je een overzicht van bijvoorbeeld de koolhydraten, vetten en eiwitten die je inneemt. Ook deze informatie kan een mooie gespreksstarter zijn over hun voeding en leefstijl. Want wat eten ze allemaal op een dag? Snoepen ze veel? Wat is gezond of ongezond? Ook nu houd je een overzicht bij van wat jij, of een kind, gegeten hebt. Je voert deze gegevens in bij de app en bekijkt de analyse in een kring. Leef je eigenlijk wel gezond? Eet je wel voldoende? Ook hier zal er bij de kinderen een waterval van vragen gaan ontstaan. Let maar op..

Welke vragen zou je kunnen verwachten?

 • Hoeveel mag ik eten per dag?
 • Wat gebeurt er als je elke dag teveel eet met je lichaam?
 • Wanneer is eten ongezond of gezond?
 • Wat zijn de gevolgen bij overgewicht?
 • Wat doet (geen) water met je lichaam?

Meer met de appstore.

Naast de standaard functies, bevat de appstore voor smartwatches ook erg veel andere apps die je eenvoudig zou kunnen inzetten bij onderzoekend leren. Hieronder krijg je, ter afsluiting, nog een drietal tips voor apps waarmee je ook een klassikaal thema zou kunnen opstarten. De werkwijze is natuurlijk vergelijkbaar met de bovenstaande thema’s.

Welke apps zou je nog meer kunnen inzetten?

1. Weerapps.

Perfect te gebruiken als starter voor een project over het weer! De app geeft onder ander een overzicht van temperaturen, neerslag en zonuren aan. Maar hoe wordt het weer voorspeld? Wie doet dit? Hoe weten ze welke neerslag er gaat vallen? Hoeveel neerslag is er gevallen afgelopen week of gaat er vallen? Allemaal interessante vragen die door een weerapp opgeroepen kunnen worden. En waarmee je best een paar weken inspirerend onderwijs kunt vullen!

2. Apps voor een workout.

Deze apps geven je adviezen voor het samenstellen van een (individuele) workout. Door samen de workouts uit te voeren,  zou je een erg interessante gymles kunnen krijgen. Maar ook hierbij zullen kinderen vast weer op allerlei vragen komen, als dit eenmaal cultuur in je klas is geworden! Dat wordt een sportief thema de komende weken in je groep.

3. Hoogtemeter en kompas.

Door de apps te combineren kunnen de kinderen aan de slag met termen als windrichtingen, hoogteverschillen en de zeespiegel.  Want hoe komt het dat Nederland nog niet overstroomd is? Wat is het hoogste punt van Nederland? Hoe heeft Flevoland kunnen ontstaan? Een erg mooi onderzoekend thema voor wereld-oriëntatie bij jou op school.

Als je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt!

Wayne Dyer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s