Stop Motion voor een prikkie, kan dat?

 

3, 2, 1 en actie! Veel mensen zouden graag eens een stop motion video willen maken thuis of op school. Maar vaak hebben ze geen idee waar ze moeten beginnen.Welke materialen gebruik je? Hoe richt je een studio in? Welke app is handig om te gebruiken? Allemaal vragen die je kunnen belemmeren om aan de slag te gaan met stop motion. En dat is best zonde! Want soms kun je voor een prikkie al snel een vertrouwde start maken. Maar kun je wel voor een prikkie aan de slag met stop motion? En lukt het je dan om een echte stop motion film te maken? Dat lees je in dit blog!

Regelmatig kom ik bij een bekende winkelketen waar veel dingen aantrekkelijk geprijsd zijn. Knutselmaterialen, klusspullen, kleding, boeken en voeding is er vaak voor een prikkie te verkrijgen. Voor degene die goed zoeken, zijn er soms ook nog bijzondere dingen te vinden. Zo zag ik daar een tijdje geleden de doos “Stop Motion Video – onder de zee” in de schappen liggen voor 0,98,-.  Zou dit het antwoord op al mijn vragen zijn? Zou je hierdoor laagdrempelig aan de slag kunnen met stop motion? Heb je nu materialen in handen waarmee je een volwaardige stop motion film kunt maken? En dat allemaal voor die lage prijs?  Ik heb nog geen idee, maar voor die prijs is het in ieder geval het proberen waard. Voor de test heb ik de hulp van twee perfecte testers! Mijn zoontjes helpen graag mee en zorgen voor een goede blik op kindniveau, iets dat ik straks mooi kan meenemen in de conclusie.

#inhoud

img_3513De doos ” stop motion video – onder de zee” wordt thuis snel uitgepakt. De grote vraag is natuurlijk wat je krijgt voor dit lage bedrag. Op de verpakking staat een QR-code waarmee je een inspiratiefilmpje op youtube kunt bekijken, foto’s van de inhoud en een korte uitleg over stop motion op de achterkant. Wanneer je de uitleg goed leest, kom je er al snel achter dat er geen app wordt bijgeleverd om de filmpjes te kunnen maken. De doos heeft de volgende inhoud:

  • 2 verschillende filmscenes op 1 plaat. (voor- en achterkant)
  • 1 standaard voor tablet of telefoon.
  • Verschillende karakters en decorstukken.
  • 3 kleuren klei.
  • 2 tools om de klei te kunnen bewerken.

#aandeslag

Wanneer we de doos uitpakken, kan de pret beginnen. De materialen liggen snel verspreid over de hele keukentafel. Waar de een de klei ontdekt, gaat de ander aan de slag met het in elkaar zetten van de studio. De achtergrond is een kartonnen glanzende plaat die even uit de vouw moet komen. Deze bevestig je eenvoudig op een ondergrond. De actiefiguren moeten allemaal uitgedrukt worden, wat hierbij opvalt is dat onder andere de pootjes van de schildpad apart uitgedrukt moeten worden. Deze moeten later vastgelijmd worden aan de schildpad. Dit geldt voor meer actiefiguren en dit vraagt dan ook even de nodige precisie. De bijgeleverde klei kan gebruikt worden om standaards te maken voor de actiefiguren. Bij ons wordt de klei ook gebruikt om figuren aan de achtergrond vast te plakken. Na een klein uurtje hebben we de studio met alle actiefiguren klaar staan voor opname.

#filmenmaar

Zoals genoemd wordt er geen app geleverd bij Stop Motion Video. Deze zal je zelf moeten zoeken en dat is voor een leek misschien even lastig. Want welke app is nu handig? En met welke app heb je het snelst resultaat? Wanneer je rondneust in de verschillende appstores kom je veel verschillende apps voor stop motion tegen. Mijn voorkeur gaat uit naar de app “Stop Motion  Studio”.

Stop Motion Studio is te verkrijgen voor zowel iOS als Android. In beide appstores krijgt hij een hoge waardering en is hij erg populair. De app is zowel voor een beginner als een gevorderde gebruiker aantrekkelijk vanwege de enorme opties. Eventueel is de app ook nog uit te breiden met verschillende add-ons voor bijvoorbeeld het werken met een greenscreen.

#321actie

Wanneer je jouw favoriete app hebt gevonden, kun je aan de slag! Maar eerst is het img_3512handig om een kort script te bedenken. Welke personages ga je gebruiken? Welke avonturen gaan ze beleven? Zijn er nog speciale effecten die je nodig hebt? Als je het verhaal goed in je hoofd hebt, kun je beginnen. Bedenk goed dat je per seconde film, ongeveer 30 foto’s nodig hebt voor een soepele beweging van de karakters. Iets dat bij mijn jongens nog best lastig is, want zoveel geduld hebben ze niet. Ze vinden het leuk om de video te maken, maar de precisie blijft nog een beetje uit. Na ongeveer een half uurtje foto’s schieten is de koek dan ook op. We werken de film af met een aftiteling en zorgen voor een openingsscherm. De rest van het werk doet de app. Eenmaal opgeslagen op de iPad kunnen we genieten van ons resultaat.

#conclusie

Voor dit blog was het de vraag of je met het pakket “Stop Motion Video” van de Action voor een prikkie kennis kan maken met stop motion. Het bevat veel verschillende materialen die geschikt zijn om te gebruiken voor een stop motion filmpje voor een lage prijs. Hierdoor heb je al snel een kant-en- klare studio op je keukentafel staan, waarmee je aan de slag kunt. De QR-code op de doos zorgt voor een beetje inspiratie en zorgt ervoor dat je zin krijgt om aan de slag te gaan. Het gemis van een app is wat lastig als je een leek bent op het gebied van stop motion. Maar tegenwoordig zijn we met Google allemaal hoogbegaafd en is er snel een goede app te vinden. Wanneer je deze drempel over bent, geeft de doos je vooral voldoende materialen om een leuk filmpje te maken. Wanneer je zuinig bent op de materialen kun je ze best vaker gebruiken, maar in een onderwijssituatie zal dit moeilijker zijn. De materialen zijn niet echt geschikt voor intensief gebruik.  Mijn kinderen hebben vooral genoten van het in elkaar zetten van de studio, maar misten het geduld om een volwaardige stop motion film te maken.  Maar dat is dan misschien ook de leeftijd. De materialen en een goed gekozen app geven je zeker een leuke kennismaking met stop motion. Dus heb je thuis een middagje over, dan is deze doos prima geschikt om mee aan de slag te gaan! Voor het onderwijs zou de doos gebruikt kunnen worden als “starter”. Je gebruikt de doos ter introductie van het onderwerp “stop motion”. Vervolgens kun je de kinderen uitdagen om zelf aan de slag te gaan met nog meer materialen en hun eigen thema’s.

fa74b039-9101-42c4-9e94-256cf03b643a

Iedereen kan alles, je hoeft het alleen maar te leren.
Omdenken

Een reactie op “Stop Motion voor een prikkie, kan dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s