Netflix educatief? Kan best! Toch?

Voeten omhoog, dekentje erbij en je favoriete serie bingewatchen is tegenwoordig helemaal hip. Sinds de opkomst van Netflix 5 jaar geleden is ons televisie kijken erg veranderd. We hebben met een paar drukken op onze afstandsbediening een wereld aan films en series onder handbereik. Onze kinderen groeien op met het beeld dat dit heel normaal is. Menig kind weet dan ook zijn weg al op Netflix te vinden. Zelfs het fenomeen bingewatchen is voor kinderen niet vreemd. Want hoe fijn is het om 4 afleveringen van Pokemon te kunnen kijken? Of 3 keer dezelfde Disneyfilm? Ja, ook onze kinderen weten hun weg echt wel te vinden op Netflix. Netflix is in veel huishoudens dan ook niet meer weg te denken.

Bij IKenmedia.net worden apps, websites en tools van nu gekoppeld aan de huidige (onderwijs) praktijk voor educatieve doeleinden. Mijn vraag is dan of je dit met Netflix ook zou kunnen doen? Is er educatief materiaal beschikbaar? Zou je Netflix kunnen inzetten in je onderwijs, thuis of onderweg om je kinderen iets te leren? Zou je het aanbod kunnen inzetten om je lessen te verrijken ? Voor IKenmedia.net ben ik op zoek gegaan. Lees en kijk je mee?


Wat is Netflix eigenlijk?

Voor iedereen die de afgelopen jaren onder een steen  heeft geleefd, Netflix is met 117,6 miljoen abonnees wereldwijd een gigant op het gebied van VOD. VOD staat voor video on demand en houdt in dat iedereen met een abonnement honderden films, series en andere tv-uitzendingen op elk moment kunnen kijken waar ze maar willen voor een vaste prijs, mits ze een geschikte device beschikbaar hebben.

Educatief aanbod.. Hoe zoek je dat?

Netflix werkt met zoektermen en het clusteren van soortgelijk materiaal. Ook geeft Netflix adviezen over wat je nog meer kunt kijken, nadat je bijvoorbeeld een serie hebt afgekeken. Netflix wilt dat je blijft kijken en is hier dan ook op ingericht. Voor mijn zoektocht ben ik op zoek gegaan met zoektermen als educatief, leerzaam, onderwijs en leren. Maar dat gaf eigenlijk te weinig resultaat. Zou Netflix dan helemaal niks op educatief gebied aanbieden? Na wat speurwerk kwam ik erachter dat Netflix de term ” leerrijk” gebruikt. Het handigst is om dit in een kinderaccount te doen, zodat andere content voor volwassen sowieso al is uitgesloten. Met de juiste zoektermen kom je dus een aantal leuke series tegen die een educatief karakter hebben.

Netflix heeft dus wel degelijk educatief materiaal. Hieronder de meest interessante opties. Het mooie aan de opties is dat er een aantal Netflix originals bij zitten. Deze zullen dus ook niet zo snel van Netflix worden verwijderd.


img_3631#WordParty

Bij Word Party maak je kennis met Bailey, Franny, Skip en Lulu. Deze schattige babydieren zouden graag met je willen feesten en woordjes leren. Op hun eigen manier verbreden ze de woordenschat van kinderen. Er worden verschillende thema’s behandeld zoals boerderijdieren, ruimtevaart, kleuren, het lichaam en meer.

Word Party is geschikt voor alle leeftijden en Nederlands gesproken. Word Party zou je kunnen inzetten bij verschillende wereld-oriënterende thema’s in de onderbouw.


img_3581-1#MagischeSchoolbus

In De magische schoolbus gaat een groep kinderen samen met hun juf op allerlei magische schoolreisjes. De kinderen met hun juf worden vervoerd in een typische Amerikaanse schoolbus. De schoolbus heeft magische krachten waardoor hij veel verschillende vormen aan kan nemen. Ook de magische schoolbus behandelt veel verschillende wereld-oriënterende onderwerpen als ecosystemen, dieren, de ruimte, spijsvertering, zenuwstelsel en alternatieve energiebronnen.

De Magische schoolbus bestaat uit twee series. De eerste genaamd “De magische schoolbus”, de tweede is “De magische schoolbus rijdt opnieuw”. Allebei de series zijn geschikt vanaf 6 jaar en Nederlands gesproken, maar gezien de onderwerpen zou het best kunnen dat het meer voor oudere kinderen geschikt is. Allebei de series zijn goed in te zetten bij thematisch onderwijs.


#Nijntjecijferskleurenenvormen.

img_3605-1In de serie van Nijntje leren kinderen op een eenvoudige en originele manier alles over kleuren, vormen, cijfers en andere educatieve onderwerpen.

Nijntje bevat meerdere series op Netflix en is geschikt voor alle leeftijden. De afleveringen van Nijntje kunnen op verschillende momenten ingezet worden. Hierbij kun je denken aan een rekenles over vormen en cijfers, maar ook is het mogelijk om met Nijntje de wereld te gaan ontdekken.


img_3617#BrammetjeBaas.

Brammetje Baas gaat over een energieke jongen van zeven jaar oud. Brammetje kan een heleboel dingen al heel erg goed. Zo is hij een goede lezer, drumt hij op tafels en trekt hij wel drie meisjes op de kar over het schoolplein. Er is eigenlijk maar een ding waar Brammetje helemaal niet goed in is, en dat is stil zitten.

Brammetje Baas is geschikt voor alle leeftijden en Nederlands gesproken. Brammetje Baas geeft een mooi beeld over hoe een kind met ADHD leert omgaan met de wereld om zich heen. De film zou een mooie aanleiding kunnen zijn om met je klas eens in gesprek te gaan over onderwerpen als ADHD, autisme, dyslexie of andere bijzonderheden. En zijn er eigenlijk kinderen die zich herkennen in de film? Hebben zij misschien behoefte om daar eens over te praten met de hele klas?


img_3594-1#AskTheStorybots.

In Ask the StoryBots gaan vijf nieuwsgierige wezentjes op zoek naar antwoorden op belangrijke vragen van kinderen. In de verschillende afleveringen krijg je onder andere antwoord op hoe een computer werkt, waarom je gezond moet eten, hoe we horen en hoe bloemen groeien.

Ask the StoryBots is geschikt vanaf 9 jaar en Nederlands gesproken. Door de verschillende wereld-oriënterende onderwerpen zijn de afleveringen geschikt voor bijvoorbeeld ter ondersteuning bij thematisch werken.  De afleveringen zouden ook gebruikt kunnen worden gebruikt als bronmateriaal voor onderzoekend leren.


img_3599-1#WhoWas?Show.

In The Who was? Show worden verschillende historische figuren tot leven gebracht. Beroemde namen als Gandhi, Albert Einstein en koning Toet komen tot leven in een komische serie met liveaction-sketches, gebaseerd op een populaire boekenreeks.

The Who Was? Show is geschikt vanaf 6 jaar, maar gezien de inhoud van de serie zal deze leeftijd toch iets hoger liggen richting 9 jaar. De serie kan ingezet worden bij bijvoorbeeld geschiedenislessen of projecten over beroemde personen.


img_3612-1#Documentaires

Netflix bevat een aantal zeer indrukwekkende natuurdocumentaires. Haarscherpe beelden opgenomen tussen de dieren laten de kinderen de wilde natuur in hun klaslokaal beleven. Planet Earth, Blue Planet, Africa, Life, Frozen Planet nemen de kinderen allemaal mee naar bijzondere plaatsen op Aarde.

De documentaires zijn bijna allemaal Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. Netflix hanteert een leeftijdsadvies vanaf 6, waarbij ik verwacht dat dit iets te jong is. Wanneer je de serie gaat gebruiken in je lessen, zul je eerst de aflevering moeten screenen en beoordelen. De verschillende documentaires zijn zeer geschikt om te ondersteunen bij verschillende thema’s over onze planeet en haar natuur. Mocht je een kwartiertje over hebben op een dag? Ook dan zijn de verschillende documentaires een welkome aanvulling op je daginvulling. Misschien lukt het je zelfs wel om de kinderen iets milieubewuster te maken door te kijken naar de mooie beelden en het gesprek  over duurzaamheid, plastic en afval aan te gaan.


img_3587-1#Brainchild

In Brainchild worden onderwerpen van bacteriën en emoties tot social media uitgelegd op een verfrissend begrijpelijke manier. Brainchild legt de wetenschap van onze wereld op een eigentijdse manier uit!

Brainchild is Nederlands gesproken en volgens Netflix geschikt voor alle leeftijden. Ook hier geldt dat de onderwerpen beter bij een  kind passen vanaf ongeveer 9 jaar. De afleveringen van Brainchild kunnen dienen als bron bij onderzoeksvragen van kinderen, of gebruikt worden bij thematisch werken rondom de verschillende wetenschappelijke thema’s.

#Conclusie

Netflix heeft dus inderdaad educatieve films en series online staan. Met de juiste zoektermen in een kinderaccount heb je een ruime keuze aan interessant materiaal. De vraag blijft natuurlijk of kinderen echt iets leren van alleen de filmpjes te kijken? Weten ze na 5 afleveringen van bijvoorbeeld Brainchild nog wel wat ze hebben gezien? Moeten ze hier niet veel meer herhaling voor hebben en de inhoud actief beleven? De filmpjes in je klas bekijken zonder een gerichte opdracht, zal dan vooral een gezellig half uurtje serie kijken opleveren.

Pas als je als leerkracht de koppeling maakt met wat je ze wilt leren, wordt het interessant. Gebruik de series en films als gespreksstarter voor een gesprek over bijvoorbeeld de ruimte. Ga je aan de slag met onderzoekend leren in je klas? Dan kunnen een aantal series zeker worden gebruikt als bronmateriaal voor het beantwoorden van vragen. Kies, scan en kijk dus wijs naar welke educatieve waarde je de series en films geeft, want het is wel degelijk mogelijk. Jij bepaalt de context en de kinderen genieten. Een echte win / win situatie! Veel kijkplezier!


fa74b039-9101-42c4-9e94-256cf03b643a

Het verhaal van Roodkapjes is anders als de wolf het vertelt.
                           Omdenken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s