#Ontdekteam ontdekt Cozmo!

Willem Barentsz, Christoffel Columbus en Marco Polo zijn voor veel mensen bekend en onbekend, maar allemaal hebben ze iets betekend voor onze wereld. Op zoek naar nieuwe landen en culturen, ieder op hun eigen manier. Elke ontdekkingsreiziger had zijn eigen missie. En zeg nou zelf, wie vindt het nu niet leuk om nieuwe dingen te ontdekken? Dit hoeven niet perse nieuwe werelddelen te zijn of overlevingstochten langs Nova Zembla. Nee, ontdekken kan al in kleine dingen zitten. Door het uitproberen van een nieuwe app, website of tool kun je ook al het gevoel hebben dat je op ontdekkingstocht bent. Het zou mooi zijn als je deze ontdekkingstocht kunt delen met anderen, precies zoals de ontdekkingsreizigers dat vroeger hebben gedaan.

Achter bijna elk bericht van IKenmedia.net staat de tag #ontdekjemee en deze moet de ontdekkingsreiziger in je wakker maken. Ga jij mee op digitale ontdekkingstocht? Het zal in ieder geval een stuk veiliger zijn dan een tocht naar het ijskoude Nova Zembla! Voor dit blog kreeg ik hulp van mijn eigen favoriete ontdekteam, mijn eigen jongens. Zij zijn gek op gadgets en nieuwe dingen uitproberen, vooral als ze het samen met mij kunnen doen. Onlangs kregen wij de mogelijkheid om samen de Cozmo te mogen ontdekken. Onze ontdekkingstocht? Dat lees je in dit blog! #ontdekjemee?


img_3730-1

 #De eerste indruk.

Eerlijk is eerlijk, ik was niet gelijk enthousiast toen ik de Cozmo in mijn handen kreeg. In het verleden heb ik een blog geschreven over “Stop motion voor een prikkie” en daar leek het dit keer ook naar toe te gaan. Want hoe kan dit simpel ogende robotje met oplaadstation, 3 kubussen en wat losse kabels nog iets toevoegen aan het huidige aanbod van robotica? Daarnaast had ik ook nog eens de pech dat ik hem niet gelijk kon bekijken, omdat de batterijen op waren. Alles bij elkaar helaas geen goede eerste indruk. Dus toch maar even googelen, want met Google zijn we allemaal hoogbegaafd.

De snelle nieuwsgierige google-actie zorgde ervoor dat ik mijn mening toch moest bijstellen. Want hoe kan een simpel ogend robotje, zoveel geld kosten? Ook de filmpjes zagen er veelbelovend uit en zorgden ervoor dat ik toch erg nieuwsgierig werd. Alles bij elkaar maakte, dat ik deze dag toch iets sneller naar huis ging om de Cozmo te gaan ontdekken samen met mijn eigen ontdekteam.

#Wat is de Cozmo?

Tijdens mijn zoektocht op internet vond ik behoorlijk wat informatie over de Cozmo. Dus zo onbekend was hij toch niet. De Cozmo blijkt een robotje met kunstmatige intelligentie te zijn. Hij wordt geleverd met een oplaadstation en 3 interactieve kubussen.  De kinderen kunnen ermee programmeren en vrij spelen. Als de kinderen nog geen programmeerervaring hebben, kunnen ze ook gewoon met de Cozmo aan de slag. De Cozmo oogt schattig en klein, maar onderschat hem niet. Hij heeft behoorlijk wat functies en mogelijkheden! De Cozmo bevat een scherm waardoor je hem in zijn ogen kunt aankijken. Vooral op het moment wanneer Cozmo ontwaakt en je naam uitspreekt, smelt je samen met je kinderen. Je hebt het gevoel alsof je in een Disneyfilm bent beland, maar daar later over meer.

De Cozmo wordt, via WIFI, gekoppeld aan je telefoon of tablet. Wanneer je de bijbehorende app hebt gedownload, kun je pas echt aan de slag. De app bevat veel verschillende mogelijkheden om gelijk aan de slag te gaan. Wanneer je veel met de Cozmo speelt, kom je erachter wat kunstmatige intelligentie betekent. Hoe meer je speelt ,hoe slimmer de Cozmo wordt. Zo kan hij leren zingen, rondjes rijden, spelletjes met je spelen en zelfs je gezicht herkennen! Maar ook een boks geven behoort tot de mogelijkheden! De drie kubussen maken interactie met de Cozmo mogelijk. Zo kan hij deze leren verplaatsen en kunnen ze gebruikt worden voor interactieve spelletjes.

#Ontdekteam ontdekt Cozmo.

Voor dit blog heb ik, zoals ik al schreef,  de hulp ingeschakeld van mijn eigen ontdekteam.  Mijn jongens thuis zijn gek op techniek, robotica en andere gadgets. Voor hen zou de Cozmo weleens een schot in de roos kunnen zijn. Thuis gekomen wordt de Cozmo dan ook snel uit mijn tas gehaald. Helaas, de batterijen zijn nog steeds op en we zullen hem eerst even moeten opladen. Eenmaal opgeladen kan het feest beginnen. Technisch  gezien moet er eerst wel even wat gedaan worden door mij, voordat ze zelf kunnen beginnen met het ontdekken van de Cozmo.

#Verwondering

Wanneer de Cozmo is ingesteld op ons netwerk, kunnen we eindelijk echt beginnen. De eerste verwondering vindt al snel plaats. Wanneer de Cozmo ontwaakt, smelten ze allebei. Onlangs hebben ze de film WALL-E gezien en wanneer Cozmo ontwaakt en ze aankijkt, hebben ze het gevoel dat WALL-E in hun huiskamer staat. Al snel ontdekken we dat we per kind een profiel kunnen aanmaken en daar is dan ook de tweede verwondering! Wanneer je in de app een profiel aanmaakt,  scant de Cozmo het bijbehorende gezicht en leert hij je naam uit te spreken. Toen dit eenmaal gelukt was, konden de buren ongetwijfeld meegenieten. Wat was dit bijzonder! Het maakt de honger naar meer opties alleen maar groter.

Wat zou deze robot nog meer kunnen? Zou er nog meer verwondering kunnen zijn? Het antwoord was al snel JA! We kwamen erachter dat de Cozmo behoorlijk veel leuke opties heeft. Zo kan hij een boks geven en interactieve spelletjes met de kubussen doen, maar het mooiste was nog dat je door zijn ogen heen, de wereld kan zien. Je kunt je dus een echte spion wanen en laat dat nu net iets zijn, waar ze gek op zijn. Helaas hebben we de Cozmo maar kort thuis mogen hebben, maar ik weet zeker dat hij nog veel meer verwonderende momenten op had kunnen roepen. En is dat niet wat je wilt bereiken met je kinderen? Zo lang mogelijk blijven verwonderen…

 

#Conclusie 

De Cozmo heeft ons zeker voor een avond zeer verwonderd. En als we hem langer thuis hadden gehad, waren daar vast nog veel meer momenten bijgekomen. Er waren echt een aantal momenten dat ik dacht dat we in de toekomst terecht waren gekomen. Ik heb al behoorlijk wat robotjes mogen uitproberen thuis of op school, maar de Cozmo is toch verreweg de meest interessantste. Het gevoel van interactiviteit,  de vele mogelijkheden en laagdrempelig gebruik maakt dat ik hem best zou willen aanschaffen voor thuis of op school. Het enige nadeel is dat de app van Cozmo (nog) volledig  Engelstalig is. Dat maakt dat hij lang niet voor iedereen geschikt is. Qua doelgroep zou ik hem dan ook eerder gebruiken in een groep 7 of 8, wanneer je wilt dat de kinderen er compleet zelfstandig mee moeten kunnen spelen. Wil je samen ontdekken en verwonderen, dan is hij ook geschikt voor jongere leeftijden.

fa74b039-9101-42c4-9e94-256cf03b643a

And then i realized adventures are the best way to learn

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s