Ralph redt je onderwijs!

Veel mensen hebben in deze periode wat extra vrije dagen!  Samen winkelen, klussen, studeren of tuinieren allemaal dingen waar je nu even tijd voor hebt. Thuis hebben wij ervoor gekozen om lekker te gaan klussen en een bioscoopavondje thuis op de bank te houden. Aangezien we thuis overladen worden met verschillende streamingsdiensten, hebben we altijd wel iets leuks om te kijken. Wanneer we met het gezin kijken, moet het dan ook een film zijn die we allemaal leuk vinden. Met een beetje meeveren en toegeven hebben we dan ook al snel een leuke film voor het gezin gevonden. Voor deze keer viel de keuze op Wreck It Ralph 2: Ralph breaks the internet.  

#Verhaal
In dit vervolg op  Disney’s Wreck It Ralph uit 2012 verlaten we de arcadehal van Litwak en reizen we af naar de wondere wereld van het internet. Ralph en zijn maatje Vanellope von Schweetz moeten alles op alles zetten om een onderdeel van Vanellope’s game Sugar Rush te vinden en te herstellen. Aangezien ik zelf niet van spoilers hou, zal ik niet al te veel verklappen. Maar de film is een aaneenschakeling van herkenbare computerpersonages, situaties en begrippen. Vooral de scene met alle Disneyprinsessen is een feest der herkenning! Een echte aanrader dus. Nog niet overtuigd? Check dan eens de trailer. 

 Ralph redt je onderwijs! Hoe dan?

Is het echt mogelijk dat zo’n leuke film ook nog nuttig onderwijs kan opleveren? Ja, dat kan! De aaneenschakeling van bekende digitale situaties, begrippen en gamepersonages maakt namelijk dat je deze film best zou kunnen gebruiken in je onderwijs. Je moet er wel een beetje ruimdenkend voor zijn, maar je leerlingen zullen het geweldig gaan vinden! Wanneer je de film met een didactisch oog bekijkt, zul je namelijk zien dat er behoorlijk wat belangrijke digitale onderwerpen je klaslokaal gaan invliegen tijdens de kleine 2 uur speeltijd. Zo krijgen de leerlingen de volgende onderwerpen te zien: glitch, virus, komst van WIFI, online winkelen, het internet, de geschiedenis van gaming, iconische personages uit games, router, arcade games, likes, hartjes, comments,  social media, pop-ups, viral filmpjes, wat deel je wel en niet op internet, het dark net, online, gevolgen van online shoppen en nog veel meer. Een behoorlijke opsomming dus!

Stuk voor stuk zijn dit allemaal onderwerpen waar je met de leerlingen eigenlijk heel verantwoord mee aan de slag kunt in je onderwijs. Hoe? Hieronder 6 tips waarmee je met Wreck It Ralph je onderwijs kunt redden! Of de kinderen gewoon een leuk thema kunt bieden aan de hand van een film!

1. #Onderzoeken: Geef de leerlingen de opdracht te zoeken naar een term of situatie waar ze eigenlijk meer over willen leren uit de film. Weten ze bijvoorbeeld wat een glitch is? Of arcade games? Weten ze wanneer en hoe internet is ontstaan? Als je de kinderen gericht laat kijken naar de film, raken ze vanzelf nieuwsgierig. Laat ze opzoeken wat de termen betekenen en deze presenteren op een manier die bij hun past. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een met Canva een poster maken, of een padlet inrichten of misschien maken ze wel een digitaal woordenboek met bijvoorbeeld Jilster? Nog te moeilijk om te beginnen? Start dan eerst met een woordweb. Samen weten ze meer dan alleen. 

2. #Gamen: Gamen is natuurlijk hartstikke in bij kinderen. Fortnite, Minecraft en andere spellen worden tegenwoordig uren gespeeld. Weten de leerlingen echter wel iets van het onstaan van games en de ontwikkeling hiervan? Laat ze het eens uitzoeken en dit presenteren in een zelfgemaakt tijdlijnfilmpje in Adobe Spark of Prezi.

3. #Social media: Social media draait natuurlijk om volgers, likes en comments. Ook in Wrecked Ralph zie je dit. In een scene zie je dan ook dat Ralph behoorlijk wat over heeft voor likes en hartjes. In de echte wereld is dit natuurlijk niet anders. Jongeren taggen zich suf, willen gezien en beoordeeld worden. De scene van Wrecked Ralph zou dan ook een mooie aanleiding kunnen zijn voor een goed (kring)gesprek. Want welke leerlingen zitten er eigenlijk al op social media? En wat doen ze met likes en haatberichten? Hoe beïnvloedt dit ze? Hebben ze misschien behoefte aan begeleiding of steun? Weten ze eigenlijk wel wat social media is?

4. #Mediawijsheid: In de film komt Ralph ook in aanraking met filmpjes die viral gaan. Allemaal gekke, rare filmpjes die iedereen kent en gezien heeft. Maar wat zouden je leerlingen echt niet gefilmd willen hebben? En wat doen ze als dit wel gebeurt en het staat online? Snappen kinderen ook waarom en hoe media viral gaan? Met opdracht 4 heb je dus alles in handen om een mooi mediawijs gesprek te beginnen!

5. #Creatief: Ontwerp je eigen gamepersonage! De film staat bol van allerlei gamepersonages. Geef de kinderen na het kijken van de film eens een leuke teken- of knutselopdracht met het thema “games”.  Laat ze hun eigen gamepersonage eerst op papier ontwerpen en vervolgens 3D uitwerken in een knutselopdracht.

6. #Verhalenschrijven: wanneer je Wrecked It Ralph hebt uitgekeken, krijg je nog een paar nafilmpjes. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de hoofdrolspelers als de film is afgelopen? Brainstorm met de kinderen en laat ze het verhaal opschrijven. Wanneer alle verhalen klaar zijn, kunnen de verhalen in een viering of in de groep voorgelezen worden. 

Knipselpnginstagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s