Materialen


download

Diploma Veilig Internet

Diploma Veilig Internet is een lespakket om leerlingen in de klas op een speelse manier optimaal voor te bereiden op de gedigitaliseerde samenleving. Het pakket bestaat uit online en offline opdrachten, een game, een toets en allerlei ondersteuning voor in de klas en thuis.


download (2)

Het Nationaal Mediapaspoort

Kinderen zijn steeds jonger online via (spel)computers, tablets of zelfs mobiele telefoons. Het wordt steeds moeilijker om te weten wat zij online doen en om hen daarin te begeleiden. Het betekent dat kinderen steeds jonger zelfstandig beslissingen moeten nemen over bijvoorbeeld het plaatsen van berichten of foto’s, hun eigen gedrag online maar ook over hoe zij reageren wanneer de media hun emoties aanspreken.

 


 

RM_Opmaak_Offertemappen_Versie2

Reclame Masters

Reclame Masters leert kinderen exact die vaardigheden die zij nodig hebben om de media en de commerciële omgeving beter te kunnen begrijpen en interpreteren, waardoor zij in staat zijn zich te ontwikkelen tot kritische en bewuste kinderconsumenten. Het lesmateriaal is een interactieve, kortlopende methode (gemiddeld 10 uur) bestaande uit een docentenhandleiding, een leerlingenmap met informatiebladen en opdrachten (inclusief thuisopdrachten) en films. Stichting Media Rakkers organiseert daarnaast optionele workshops voor leerkrachten en ouderavonden.


download (6)

Mediamasters

Speel MediaMasters en ontdek de wereld van mediawijsheid! MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. MediaMasters kan vanaf september het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid.


gratisgeld

Gratis Geld bestaat niet!

Gratis Geld bestaat niet is het gloednieuwe lesprogramma over gratis spelen, winkelen,  geld en reclame in virtuele werelden en in Sociale Media. Het lesprogramma is geschikt voor de middenbouw van het Basisonderwijs en voor de eerste 2 klassen van het Voortgezet Onderwijs en is tot stand gekomen in samenwerking met het Nibud, Stichting Weet wat je Besteedt, Financieel Bijdehand, Betaalvereniging Nederland en Wijzer in Geldzaken


download (7)

Beeldkraken

Met beeldkraken leren leerlingen beter om te gaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Beeldkraken is geschikt voor leerlingen vanaf de bovenbouw PO tot de bovenbouw VO. Beeldkraken wil jongeren bewust maken van de invloed van beelden, wil ze weerbaar maken ‘tegen’ het beeld en weerbaar tegen beeldmanipulatie. Beeldkraken wil kritisch leren kijken.


MediaDiamant_400x800-1024x512

MediaDiamant

Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en je kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. Veel opvoedvragen gaan dan ook over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormenhologram-1Digi-doeners FutureNL

Wil je laagdrempelig werken in je klas aan de slag met verschillende onderdelen van  digitale geletterdheid? Met de Digi-doeners van FutureNl heb je binnen 15 minuten een klant-en-klare les klaarstaan. De Digi-doeners zijn gekoppeld aan een leerlijn, de kernvakken en 21e eeuwse vaardigheden.


Mediawijsheid-Competentiemodel-preview-Mediawijzer.net_

Mediawijsheid Competentiemodel

Wat is mediawijsheid nu precies? En hoe kun je er in de praktijk mee aan de slag? Mediawijzer.net heeft het Mediawijsheid Competentiemodel ontworpen. Hierin wordt mediawijsheid opgedeeld in 10 competenties. Elk van deze competenties is weer onderverdeeld in 5 niveau’s met bijbehorende competentieniveaus voor leerlingen, leerkrachten en PABO-studenten.


download (10)HoeZoMediawijs.nl

HoeZoMediawijs.nl biedt basiskennis over (sociale) media en digitale vaardigheden aan kinderen vanaf 10 jaar door middel van betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe- en reflectieopdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen rondkijken en opdrachten maken, zowel thuis als op school.


download (1)Infovoorjou.nl

Infovoorjou.nl is een website voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Onder Internet en Mobiel vind je uitleg en tips over onderwerpen als cyberpesten, foto’s op internet zetten, iemand leren kennen via internet en games.

 


mediajungle.logo (002)

Mediajungle

De Mediajungle is een bordspel in combinatie met een (web)app waarmee de spelers aan de hand van filmpjes, doe- en discussieopdrachten in gesprek gaan over mediagebruik. Van selfies, gamen en fun tot en met gameverslaving, online pesten en sexting. Kletsen over media is leuk en leerzaam maar de Mediajungle is ook een game die je wilt spelen en winnen! Verzamel zoveel mogelijk digimanten tijdens je verblijf in de Mediajungle en wordt de winnaar! Het spel is voor iedereen van jong tot oud(er) en kan overal gespeeld worden.


medija.praat.lr MediaJA Praat!

MediJA Praat is bedoeld voor iedereen die met kinderen in gesprek wil gaan over (sociale) media. Net zoals in het dagelijks leven, doen kinderen ook online positieve en negatieve ervaringen op. Het is belangrijk om over deze online gebeurtenissen te praten. Iedereen kan MediJA Praat op zijn eigen manier gebruiken en invullen. Om je op weg te helpen zijn enkele spelvormen in de handleiding opgenomen. Ook lees je in de handleiding tips om door te vragen op de antwoorden die kinderen geven. MediJA Praat bestaat uit 54 kaartjes met stimulerende vragen over (sociale) media, een blokkeerkaart en een blanco kaartje. De kaarten zijn gemaakt voor kinderen vanaf 10 jaar.


download (3)

Gewoon mediawijzer

Mediawijsheid gaat over méér dan het gebruik van apparaten. Mediawijs zijn is onderdeel van een groter geheel: een algehele houding van waaruit je kritisch en actief de mediawereld van vandaag tot je neemt. Naast de kennis, vaardigheden en mentaliteit die je daarvoor nodig hebt, speelt het gesprek dat je hier met elkaar over hebt een grote rol. Dat geldt voor iedereen, en zeker voor kinderen en jongeren in het speciaal onderwijs. Gewoon Mediawijzer is er om leraren, begeleiders en ouders daar een handje bij te helpen. Aan de hand van de leerlijn Digitale Geletterdheid SO/VSO wordt mediawijsheid concreet gemaakt. Gebaseerd op de doelen van de leerlijn helpen gesprekskaarten je om in gesprek te gaan met de jongeren.


download (11)

Hackshield

HackShield maakt kinderen via Gamification en Storytelling bewust van de gevaren die ze online lopen. Ze spelen mee in een meeslepend verhaal, leren over online veiligheid, ontdekken wat de gevaren en leren in verschillende afleveringen hoe ze zich hier tegen kunnen wapenen. Eigenlijk is HackShield is een game die kinderen moeten spelen van hun ouders. HackShield is dan ook voor iedereen gratis te spelen.


download (12)Interland

Interland is een avontuurlijk online-spel dat leren over online-veiligheid interactief en leuk maakt – net zoals de online-wereld dat ook is. Kinderen zullen, samen met hun Internauten, ongemanierde hackers, phishers, oversharers en pestkoppen bestrijden. Dit doen ze door vaardigheden aan te leren en te verbeteren die van hen zelfverzekerde online- avonturiers zullen maken.


Schermafbeelding-2016-12-14-om-10.41.20

Lespakketten FutureNL

Met de lespakketten van FutureNL breng je digitale vaardigheden rechtstreeks in je klas! Van Micro:bit tot kunstmatige intelligente, er is voldoende keuze om digitale geletterdheid concreet te maken!


cover_de_baas_op_internet_waag

Missies SkillsDojo

SkillsDojo biedt verschillende interessante missies aan op het gebied van maakonderwijs. Een flink aantal missies zijn rechtstreeks verbonden met digitale geletterdheid.

 


previewWijs met media omgaan

Teksten kopiëren, muziek, foto’s en video’s gebruiken of delen. Het gebeurt dagelijks. Maar mag het ook altijd en wat geldt als jij zelf de maker bent?  Hoe bescherm jij jezelf tegen hacken? Wat is nepnieuws en wat zijn de voor- en nadelen van sociale media? Met deze GRATIS digibordlessen leren kinderen  wijs met media omgaan, als maker en als gebruiker.


 

blueprint
Materialen

 

share (1)
Partijen

 

 

 

 

 

blueprint-zoom
Social Media

 

 

 

 

 

folder-invoices


 

ikenmedia.net_icon_500p