Over IKenmedia.net

5b071028-dafd-42f1-ac6d-4a688bae2895

IKenmedia.net: digitale geletterdheid ontdek je ZO!

We vinden het erg belangrijk dat onze basisschoolleerlingen al vroeg de digitale vaardigheden leren die ze nodig hebben voor hun (toekomstige) leven. Programmeren, video’s bewerken, online communiceren of afspraken maken via social media zijn allemaal vaardigheden die onze leerlingen straks nodig gaan hebben. Van leerkrachten (en ouders) wordt dan ook steeds meer verwacht dat ze hun leerlingen kunnen begeleiden, adviseren en inspireren op dit gebied. Want ook digitale geletterdheid moet uiteindelijk een vaste plek krijgen in ons (basis)onderwijs met het nieuwe curriculum.
De grote vraag blijft echter hoe doe je dit? Waar begin je? Hoe kom je aan inspiratie? Want naast je “normale” lessen, ben je ook aan het nakijken, voorbereiden, voer je oudergesprekken en schrijf je onderwijsplannen. Gelukkig zijn er veel initiatieven op internet te vinden die je kunnen inspireren om toch aan de slag te gaan met digitale geletterdheid.
Het online inspiratieplatform ” IKenmedia.net” verbindt en verzamelt deze initiatieven en deelt ze via social mediakanalen als Facebook, Instagram en Twitter ter inspiratie. Naast deze initiatieven maakt en deelt IKenmedia.net ontdekfilmpjes waarin een app of website centraal staat. In het filmpje wordt de app voorgesteld, gekeken hoe je hem zou kunnen toepassen in je (onderwijs)praktijk.

Visie 

Ikenmedia.net vindt dat iedereen in het onderwijs (leerkrachten, ouders en leerlingen) apps, websites en tools moet kunnen leren inzetten om zichzelf te kunnen ontwikkelen tot een digitaal geletterde gebruiker met 21e eeuwse vaardigheden.

Missie

IKenmedia.net vindt het belangrijk dat het onderwijs digitaal vaardige gebruikers voortbrengt. Samen met ouders, leerkrachten en leerlingen zijn we allemaal verantwoordelijk voor de digitale gebruikers van de toekomst. Iedere gebruiker leert op zijn eigen manier en daarom bestaat IKenmedia.net uit 3 verschillende onderdelen. Elk onderdeel brengt de digitale vaardigheden concreet, laagdrempelig, positief en inspirerend in beeld. Aan de gebruiker zelf de keuze waar, hoe en wat ze willen leren. IKenmedia.net zorgt op een ontdekkende manier dat de gebruiker zijn eigen digitale geletterdheid kan ontwikkelen.

De 5 onderdelen van IKenmedia.net zijn:

  • IKenmedia.net ontdekt: Ontdek tools, website en apps die je kunt toepassen om jezelf en je leerlingen digitaal geletterd te maken.
  • IKenmedia.net leert: Ontdek de (meestal) gratis materialen, initiatieven en partijen die jou en je leerlingen helpen digitaal geletterd te worden.
  • IKenmedia.net doet: Maak digitale geletterdheid concreet aan de hand van de digi-toppers!
  • IKenmedia.net blogt: Ontdek en lees de verhalen met verschillende digitaal geletterde thema’s als programmeren, slimme technologie en verhalen uit het dagelijkse leven.

 


 

Knipselpnginstagram

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan!